Klijent po završetku Sistemskih konstelacija ima osećaj rasterećenja i olakšanja. Kada se završi lični rad u konstelacijama klijent treba da pamti kraj rada. Na kraju rada je energija koja je oslobođena, ima dejstvo na celo energetsko polje u pozitivnom smislu. Taj osećaj treba da bude klijentu vodilja tokom narednog perioda.

Često se osoba, čije su Sistemske konstelacije urađene, oseća da može po prvi put živeti sopstveni život neopterećena težinom problema ili bremenom višegeneracijskih drama.

Odnos prema životu i ljudima iz porodice i okruženja se menja na bolje. Vraća se osećaj životne radosti.

Klijent po završetku Sistemskih konstelacija nikako ne bi trebao da upadne u zamku neverice i neodobravanja postupaka, u eventualnim zaleđenim konfliktima u kojima je došlo do blokade energije. Takvim stavom lako se može desiti da se poništi čitavo dejstvo rada. Takođe nikako ne bi trebali da ispituju učesnike i komentarišu svoj rad. Ono što ne preporučujem je i da klijent po završetku SIstemskih konstelacija, sa ostalim učesnicima analiziraju svoj rad.

Novoj pozitivnoj energiji  je potrebno vreme da se stabilizuje i uspostavi nove energetske odnose u sistemima klijenta. Ti novi energetski odnosi kasnije vibriraju pozitivnim energetksim tokovima koji se manifestuju u našoj realnosti. To dalje ima za rezultat rešavanje problema ili životnih blokada kod klijenta.

Odblokiranoj pozitivnoj energiji je potrebno vreme da se stabilizuje i dobije svoj pozitivan energetski protok kroz naše lično energetsko polje. Klijent po završetku Sistemske konstelacije treba da je što više u miru. Meditacija, šetnje kraj reke ili u prirodi mogu doprineti stabilizaciji energije i očuvanju njenog pozitivnog toka.